Vitaal werken onder stressvolle omstandigheden2022-02-20T08:30:50+00:00

Vitaal werken onder stressvolle omstandigheden

Sometimes the most productive thing you can do is relax

Langdurige crisis, langdurige stress

Werken in crisisomstandigheden betekent functioneren onder stress. Normaal gesproken zorgt het automatische stress-feedbackmechanisme ervoor dat het lichaam na een aantal uur weer terugkeert naar een ontspannen staat. Wanneer stress echter te lang duurt of zeer frequent terugkomt, raakt het feedbackmechanisme overbelast en stagneert het. Het gevolg is dat het lichaam continu in opperste staat van paraatheid blijft verkeren. Dit is een giftige situatie die al snel lijdt tot fysiologische schade, zoals afname van het immuunsysteem. Ook de hersenen raken beschadigd en dat uit zich o.a. in een korter lontje, chaos in je hoofd, besluiteloosheid en vermindering van het analytisch vermogen. Het is daarom uitermate belangrijk dat het lichaam regelmatig terugkeert naar de natuurlijke ruststand.

Stress; vóór de crisis al beroepsziekte nr 1

De afgelopen decennia werd stress vooral gezien als een individueel probleem van werknemers.
In 2019 hadden 1,3 miljoen werknemers last van stressklachten, en verzuimden zij gezamenlijk 11 miljoen dagen (bron: TNO). Daarmee werden stress en burnout beroepsziekte nr. 1. De gemiddelde verzuimduur bij burnout is inmiddels opgelopen naar 290 dagen (bron: Capterra).
Ondanks de ruime aandacht die werkstress al jaren krijgt, neemt het aantal werknemers met stress jaarlijks toe, evenals de gemiddelde verzuimduur.
Wat het effect van de coronacrisis hierbij is, is nu nog niet bekend.

Lees hieronder verder voor informatie en adviezen

Eerste hulp bij stijgend verzuim in de zorg

De coronapandemie heeft de wereld op z'n kop gezet. De druk op zorgmedewerkers is enorm en het verzuim in de zorgsector was in lange tijd niet zo hoog. In november 2020 was het landelijk verzuimpercentage zorgbarend 7,22, een stijging van maar liefst 15% ten opzichte van oktober 2019. Of nog concreter: in oktober zaten elke dag gemiddeld 67.000 zorgmedewerkers ziek thuis. Vooral het lange (92 t/m [...]

De zeven versnellers voor gezonder werken in de zorg

De COVID-19 uitbraak heeft verschillende vraagstukken in de zorg uitvergroot en vloeibaar gemaakt. Zoals het organisatieklimaat, de mentale fitheid van zorgpersoneel, personeelstekorten, de werkdruk, regelruimte en waardering, samenwerking en digitalisering. Allemaal zaken waar versnellingen plaats vinden en waarover nu keuzes moeten worden gemaakt voor de toekomst. Want hoe houd je de ingezette versnelling vast en waar is nog meer versnelling nodig? Alle zeven versnellers helpen gezond [...]

Fatale besluitvorming door stress

Stress tast de besluitvorming ernstig aan en de gangbare gedachte is dat stress mentaal te beïnvloeden is, waardoor ook de besluitvorming weer in kwaliteit toe neemt. Maar de fysiologische reactie die in je lichaam op gang komt bij stress, laat zich maar in beperkte mate door je gedachten verminderen. De belangrijkste functie van stress is overleven in een levensbedreigende situatie. Stress veroorzaakt een cascade aan (neuro)fysiologische [...]

Bij het programma Vitaal werken onder stressvolle omstandigheden zijn de volgende mensen betrokken

ANOUK TEN ARVE

programma manager Gezond werken in de zorg
IZZ

Anouk is bij Stichting IZZ als programma manager verantwoordelijk voor het vitaal houden van zorgprofessionals.
Vanuit die rol is Anouk mede-initiatiefnemer van de Willing Coalition, een samenwerkingsverband van o.a. IZZ, PGGM, PGGM&CO, PFZW en FWG, die vitale werknemers in de zorg als doel hebben.

NIELS LIEVAART

managing director
PGGM&CO

In zijn functie van Managing Director van PGGM&CO staat Niels werkgevers en werknemers in de zorg- en welzijnssector bij in het creëren van een gezonde werkomgeving zodat werknemers in de zorgsector vitaal en met plezier aan het werk blijven.
Niels is mede-initiatiefnemer van de Willing Coalition waar naast PGGM&CO en PGGM ook IZZ, PFZW en FWG aan deelnemen.

BENNE HOLWERDA

directeur
Veilig Thuis Amsterdam Amstelland

Veilige Thuis, de organisatie waar Benne bestuurder van is, wordt ingezet bij huiselijk geweld en seksueel misbruik. Daarmee is Veilig Thuis bij uitstek een organisatie waar medewerkers in stressvolle omstandigheden hun werk moeten doen.
Het vitaal houden van deze werknemers is een belangrijk aandachtsgebied van Benne.

drs ELLEN BOTMAN MBA

neurosocioloog
register stress-interventie expert / CEO
Happy Brain® Clinics

Als neurosocioloog en Register Stress-interventie Expert weet Ellen alles over stress, de (neuro)fysiologische effecten daarvan op het brein en het lijf, en over ontspannen. Zij werkt vanuit de gedachte dat kortdurende stress effectief is, maar dat chronische stress altijd een keuze is.

Ga naar de bovenkant