Beleid voor gezond leven tijdens crisis2021-12-13T09:17:08+00:00

Beleid voor gezond leven tijdens crisis

The smallest deed is better than the greatest intention

Minder bewegen en meer stress

Door de coronamaatregelen zijn mensen minder gaan bewegen en ervaren veel mensen langdurige stress. Zowel de inactiviteit als de langdurige stress hebben een negatief effect op het immuunsysteem en maakt mensen vatbaarder voor corona. Bovendien vergroot het de kans op het ontwikkelen van leefstijlaandoeningen zoals overgewicht, diabetes type II en hart- en vaatziekten.
Mensen met een leefstijlaandoening hebben een significant slechtere prognose wanneer zij besmet raken met het coronavirus.

Invloed van beleid op gezondheid

Gezondheid is niet alleen een verantwoordelijkheid van de individuele mens. Ook bestuurders en beleidsmakers hebben een belangrijke rol bij het gezond(er) maken van inwoners van Nederland door het creëren van de juiste voorwaarden voor een gezonde leefstijl.
Op deze pagina worden onderwerpen en handelingsperspectieven gepresenteerd die relevant zijn bij het ontwikkelen van beleid dat gezondheid tijdens crisis bevordert.
 

Lees hieronder verder voor informatie en handelingsperspectieven

Samenwerken aan de gezonde leefomgeving – Position paper VNG, 2022

Gezondheid doet ertoe, daar is iedereen het over eens. Wie gezond is, kan deelnemen aan de samenleving, werken of een opleiding volgen en zorgen voor zichzelf en anderen. Een verminderde gezondheid hoeft niet altijd of alleen een medische oorzaak te hebben. De context waarin mensen leven, heeft een grote invloed op hoe gezond zij zijn en hoe gezond zij zich voelen: denk bijvoorbeeld aan armoede, schulden, [...]

Minder diabetes en obesitas in voetgangersvriendelijke stad

In steden met een fijne en veilige infrastructuur voor voetgangers en fietsers, hebben inwoners een lagere kans op diabetes en obesitas. Dit concluderen onderzoekers van de University of Toronto na het reviewen van ruim 170 studies over steden wereldwijd. In één van de ruim 170 studies die gezondheidswetenschappers Nicholas Howell en Gillian Booth van de universiteit in Toronto bekeken voor hun onderzoek, bleek de kans onder volwassenen [...]

Advices for a healthier and more resilient society

A group of hundred students of the Faculty of Science of the University of Amsterdam was asked to make an advice for the Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) about cooping with the coronacrisis, especially to advice the majors of the municipalities of the Netherlands (Nov 2020). They focused on how citizens can be made more physiologically resistant and resilient against unpredictable events. The problem was tackled from [...]

Handelingsperspectief voor burgemeesters tijdens de coronacrisis

Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU, en dr. Victor Kallen, sr. wetenschappelijk onderzoeker bij TNO en gespecialiseerd in de neurobiologie van stress en veiligheid, vertellen in dit webinar over de effecten van stress en inactiviteit tijdens de coronacrisis. Zij komen met praktische tips voor burgemeesters tijdens de coronacrisis. Het webinar is verschenen in mei 2020. https://www.youtube.com/watch?v=aMGl8-uqI38

Dubbele pandemie; inactiviteit en corona

In 2012 heeft de WHO de pandemie van de inactiviteit afgekondigd. Deze inactiviteit zorgt voor leefstijlaandoeningen zoals overgewicht en diabetes type II. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis werd duidelijk dat juist mensen met een leefstijlaandoening extra geraakt worden door corona; de ziektelast is zwaarder en de prognose is slechter. In mei 2020 hebben prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU, en [...]

Bij het programma Beleid voor gezond leven tijdens crisis zijn de volgende mensen betrokken

prof. dr. ERIK SCHERDER

hoogleraar klinische neuropsychologie
VU Universiteit Amsterdam

Erik is een groot pleitbezorger van gezonder leven door meer bewegen. Hij neemt deel aan diverse initiatieven om bewegen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Als geen ander is hij in staat om in heldere taal het belang van bewegen voor lijf én brein uit te leggen, en mensen te enthousiasmeren om in beweging te komen.

IRIS DE VRIES

huisarts
voorzitter Arts & Leefstijl

Iris is huisarts en voorzitter van Arts & Leefstijl.
Arts & Leefstijl heeft als doel de bewustwording en kennis onder zorgprofessionals over het nut van gezonde leefstijl te bevorderen. Hierdoor kunnen leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes type II en hart- en vaatziekten worden voorkómen en beter worden behandeld als zij wel optreden.

GERBEN VAN DUIN

wethouder, sport- en preventie ambassadeur
Nieuwkoop, VNG en VSG

Gerben is naast wethouder in Noordwijk tevens landelijk ambassadeur van Leven lang fit.
Als ex wethouder van ‘Gezondheid en Geluk’ werkt hij met grote passie en resultaatgericht aan een vitale samenleving.
Gerben promoot met groot enthousiasme het zo vroeg mogelijk te beginnen met bewegen en sporten, omdat mensen daar gezonder en gelukkiger van worden.

drs ELLEN BOTMAN MBA

neurosocioloog

Als neurosocioloog is Ellen gespecialiseerd in het effect dat de sociale context heeft op de hersenen en het lijf.
Tijdens de eerste golf van de coronacrisis was Ellen Sectiehoofd Gezondheid van het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) en vanuit bezorgdheid om de effecten van de coronamaatregelen heeft zij het programma Beleid voor gezond leven tijdens crisis geïnitieerd.

otte-pieter-banga Happy Brain Foundation

OTTE-PIETER BANGA

programmaleider

Otte-Pieter is manager a.i. Kennisontwikkeling & Onderwijs bij het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid.
Vanuit die hoedanigheid is hij programmaleider van Beleid voor gezond leven tijdens crisis.

Ga naar de bovenkant